Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

προαναγγελθέντα ταξίδια για το καλοκαίρι...

Από τη λίστα του syn-forum.

ΓΙΑ ΤΟ... ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σήμερα Κυριακή 26/7 η αστυνομική δ/νση Χίου εκτέλεσε απόφαση «μεταγωγής» 51 ανθρώπων από το κέντρο κράτησης Μερσυνιδίου Χίου προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι 51 πρόσφυγες υποχρεώθηκαν σε μεταγωγή αφού υπέγραψαν έγγραφα στα ελληνικά, χωρίς καμία ενημέρωση για τον λόγο και τον τόπο μεταγωγής τους. Ανάμεσα τους με βεβαιότητα υπάρχουν δύο ανήλικοι. Ο ένας 17 χρονών παλαιστινιακής καταγωγής, που ζήτησε άσυλο ενώπιον των Αρχών παρουσία της δικηγόρου του, όμως το αίτημα αυτό δεν καταγράφηκε και συνεχίστηκε η μεταγωγή του. Ο άλλος, δεκαπεντάχρονος πρόσφυγας από την Σομαλία τον οποίο χώρισαν βίαια από την μητέρα του που παρέμεινε κρατούμενη στο Μερσυνίδι. Παρά την ενημέρωση τους μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι Αρχές αδιαφόρησαν εγκληματικά και συνέχισαν την μεταγωγή των ανηλίκων μαζί με τους υπόλοιπους. Με δεδομένο το προηγούμενο των ατύπων- παρανόμων απελάσεων από τον Έβρο,προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την λεγόμενη «μεταγωγή» θέτοντας συνεχώς το ερώτημα «που ακριβώς πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι;». Μέχρι το τέλος, κανείς από τους αρμοδίους δεν μας έδωσε μια σαφή απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. Αντίθετα, αρχικά ισχυρίζονταν ότι τους μεταφέρουν σε ένα κέντρο κράτησης στην Καβάλα, αργότερα μίλησαν για κέντρο κράτησης στη Θεσσαλονίκη και τελικά αναφέρθηκαν αόριστα «σε διάφορα κέντρα κράτησης»

Πρόσφατο ακόμη το γεγονός μεταφοράς 30 ανθρώπων από τη Χίο στις 16/7 προς Καβάλα με το πρόσχημα της μεταφοράς τους και πάλι σε ένα «καλύτερο» κέντρο κράτησης. Οι πρόσφυγες αυτοί μεταφέρθηκαν σε φυλάκια του Έβρου κι από εκεί σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών τους, χωρίς νόμιμες διαδικασίες εξαναγκάστηκαν να περάσουν το ποτάμι του Έβρου νύχτα προς την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό συνιστά κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους ως κρατούμενους και ως πρόσφυγες και η ίδια η πράξη αυτή συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, ενώ αποτελεί και σοβαρή αξιόποινη πράξη από την πλευρά των Αρχών.

Στην διαμαρτυρία συμμετείχαμε τουλάχιστον 80 άτομα από διαφορετικούς χώρους, με πανώ, διανομή κειμένων, φωνάζοντας συνθήματα, προσπαθώντας να αποτρέψουμε την αποβίβαση των προσφύγων από τα λεωφορεία και την επιβίβασητους στο πλοίο. Ο κόσμος που συμμετείχε έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του, αρνούμενος να δεχθεί τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων. Δεν δεχόμασταν να περάσουν τα δύο αστικά πούλμαν φορτωμένα με τους πρόσφυγες, τα οποία διένυσαν μία απόσταση 40 μέτρων σε μιάμιση ώρα, καθώς ο κόσμος έπεφτε συνεχώς μπροστά τους ακόμη και στις ρόδες τους για να αποτρέψει την πορεία τους προς το πλοίο. Στην προσπάθεια μας αυτή δεν έλειψε φυσικά η αναιτιολόγητη και πρωτόγνωρη για τα χιακά δεδομένα βία από την πλευρά των Αρχών (αστυνομία, λιμενικό, Ομάδα Ειδικών Αποστολών) συνεπικουρούμενοι από κάποια άτομα που φαίνεται πως ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός πολλών από τους συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία.

Ο επίλογος δόθηκε με την είσοδο των δύο πούλμαν στο πλοίο και την βουτιά στο λιμάνι ενός άνδρα στην ύστατη προσπάθεια του να μην αναχωρήσει το πλοίο. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το βλέμμα των προσφύγων που εμφανώς τρομοκρατημένοι, με τις χειροπέδες στα χέρια, καθώς τα πούλμαν ανέβαιναν τον καταπέλτη του πλοίου, μας χαιρέτισαν από τα παράθυρα, άλλοι κάνοντας το σήμα της νίκης και κάποιοι προτείνοντας το χέρι τους προς εμάς. Φαίνεται πως βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή όπου με το πρόσχημα των υπερφορτωμένων κέντρων κράτησης, η απέλαση / εξαφάνιση των προσφύγων θα φαντάζει ως λύση στο «πρόβλημα» που η ίδια η ελληνική Πολιτεία δημιούργησε τους τελευταίους μήνες, καθώς επέλεξε την επιμήκυνση του χρόνου κράτησης των προσφύγων. Οι 51 πρόσφυγες ταξιδεύουν απόψε για τη Θεσσαλονίκη και διατρέχουν τον κίνδυνο μιας ακόμη άτυπης απέλασης. Το να αγωνίζεσαι ενάντια στην βαρβαρότητα των απελάσεων και στην πολιτική της κυβέρνησης για πρόσφυγες και μετανάστες είναι αναγκαίο, κοινωνικά ωφέλιμο και πρωτίστως δίκαιο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ - «ΛΑΘΡΑ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου