Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Κατά συνείδηση

Ενημερώθηκα για την περίπτωση της Χριστίνας Κυριμοπούλου την άνοιξη, περίοδο κατά την οποία ζούσα και εργαζόμουν στη Βρετανία. Υπέγραψα το κείμενο των πανεπιστημιακών σχετικά με την απελευθέρωση της υπό την ιδιότητα του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο De Montfort. Θεωρώντας στοιχειώδη λογική τη συνδρομή στη Χριστίνα κατά την αναμενόμενα δύσκολη περίοδο της αποφυλάκισης της, συμμετείχα στο πλαίσιο υποστήριξης της από την Τετάρτη 29/7 και παρέμεινα συνεπής έναντι των υποχρεώσεων που ανέλαβα έως την αποχώρηση μου από αυτό την Παρασκευή 21/8. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μου τοποθετήθηκα προφορικά και με γραπτή επιστολή στις 11/8 έναντι ζητημάτων που ανέκυπταν και αποφάσεων που λαμβάνονταν, στις οποίες δεν συμμετείχα. Γνωστοποίησα την επιστολή στους συμμετέχοντες φορείς θεσμικών ρόλων και εθελοντές, δηλώνοντας την εκτίμηση μου προς όλους και την επιθυμία μου να συνεννοηθούμε υπό ένα σαφές πλαίσιο προσδιορισμού των υποχρεώσεων μας. Στην επιστολή αυτή επισήμανα την ανάγκη ευρύτερης πλαισίωσης της Χριστίνας σε προσωπικό και πρακτικό επίπεδο, έθεσα το θέμα της οργανωτικής και επιστημονικής επάρκειας και δήλωσα ότι όσοι παίρνουν αποφάσεις σχετικά με την ζωή, την υγεία και την ελευθερία της οφείλουν να αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες. Στο διάστημα που ακολούθησε, η επιστολή μου δεν έτυχε ανταπόκρισης ενώ τα προβλήματα που έθιξα οξύνθηκαν καθιστώντας αδύνατη την περαιτέρω συμμετοχή μου. Ως αποτέλεσμα, αποχώρησα αποστέλλοντας στις 21/8 σχετική επιστολή προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε συζήτησεις ή αντιπαραθέσεις επί προβλημάτων που υπήρξαν. Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής ιστορία αυτού του πλαισίου προκύπτει επίσης από επίσημα έγγραφα που θα πρέπει να υπάρχουν. Κατά δεύτερο λόγο, θα ήθελα να παρακαλέσω τους αναγνώστες του παρόντος ιστότοπου να αναγνωρίσουν την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων της Χριστίνας, όπως αυτή προκύπτει από θέση αρχής και την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στο πρόσωπο μου. Εκτενέστερα δύναμαι να τοποθετηθώ, αν και όταν χρειαστεί, στο πλαίσιο επίσημων θεσμών. Κατά την περίοδο της συμμετοχής μου υπήρξα ο ένας εκ των δύο ανθρώπων που πλαισίωσαν τη Χριστίνα υπό όρους σταθερής φυσικής παρουσίας και στο τελευταίο διάστημα ο μόνος. Υπό αυτές τις ιδιότητες επιτρέψτε μου να πω ότι τα κείμενα που γράφτηκαν, οι υπογραφές που ζητήθηκαν και η συνολική κινητοποίηση που έγινε στόχευε στην αποφυλάκιση της και όχι στο να βγει από τη φυλακή και να γυρίσει σύντομα σε αυτήν. Και υπό αυτό το πρίσμα επίσης, η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και σταθερού υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τη Χριστίνα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και με σεβασμό των δικαιωμάτων της, αποτελεί υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στην ίδια αλλά και σε όσους συνέδραμαν το πλαίσιο υποστήριξης της.

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΤΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΟ 18 ΑΝΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΦ ΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕς ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΑΥΤΕς ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΕΣΑ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩς ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ (ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ) ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ

    ΚΡΙΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΗΣ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή