Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

δηλώστε στον υπουργό προστασίας του πολίτη ότι είστε πολίτης και τον βαθμό προστασίας που επιθυμείτε...


Προσαγωγές τα ξημερώματα Παρασκευής στα Εξάρχεια
"Προσαγωγές έγιναν τα ξημερώματα Παρασκευής στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δυνάμεις της αστυνομίας κατέκλυσαν την περιοχή και άρχισαν να ελέγχουν άτομα και μαγαζιά χωρίς κανένα προφανή λόγο".
Φαντασμαγορική η πρεμιέρα του έργου Νόμος και Τάξη μετά την κυβερνητική αλλαγή. Ίδιο το έργο, ίδιο το θέατρο ή, πιο σωστά, οι δύο σκηνές του ίδιου θεάτρου, ίδιοι και οι ηθοποιοί. Το όνομα του έργου άλλαξε μόνο και τώρα λέγεται "Υπουργός προστασίας του πολίτη".
Ομολογώ την αμηχανία με την οποία παρακολούθησα την δημοσιογραφική αφήγηση των γεγονότων και καταθέτω την εύκολη ερμηνεία που ανέσυρα από τα έτοιμα: κεκτημένη ταχύτητα αυτονομημένων μηχανισμών του [όπως και να λέγεται επίσημα] υπουργείου δημόσιας τάξης. Μια ερμηνεία που στρογγυλεύει τα πράγματα, λειαίνει τις αιχμές κι αφήνει περιθώρια να ελπίζεις σε για αλλαγή της μέχρι τώρα ζοφερής κατάστασης που κλιμακωνόταν τους τελευταίους μήνες, τόσο που να μην τολμάς να σκεφτείς τους μελλοντικούς σχεδιασμούς. Με αποστόμωσε, όμως, η δήλωση του υφυπουργού Σπύρου Βούγια: «Δεν μπορεί να υπάρχουν εστίες ανομίας στην πόλη» δήλωσε ο κ. Βούγιας, τονίζοντας ότι «η ανομία, όπως κι αν εκφράζεται, θα παταχθεί [...] Επιπλέον, ο Σπύρος Βούγιας δήλωσε πως η αλλαγή του ονόματος του υπουργείου δεν αφορά τους τύπους, αλλά είναι ουσιαστική, καθώς θα υπάρξουν βαθύτερες αλλαγές" Και μέχρι να προλάβω να αφομοιώσω τα παραπάνω, ανακοινώθηκε και δεύτερη επιχείρηση-σκούπα, σήμερα το μεσημέρι [http://www.tvxs.gr/v22961] ενώ το καθεστώς αποκλεισμού της περιοχής συνεχίστηκε και το απόγευμα.
Ομολογώ και πάλι την αμηχανία μου, γιατί θεωρούσα εντελώς ανορθολογική για μια κυβέρνηση λίγων ημερών μια τυφλή επιχείρηση καταστολής, στον συνήθη χώρο των Εξαρχείων, σαν να ήταν στις προθέσεις της να προκαλέσει εντάσεις με το καλημέρα σας. Όμως η πρόθεση, ανορθολογική ή όχι, εκφράστηκε ρητά και τα Εξάρχεια, ως φαίνεται, θα παραμείνουν εμπόλεμη ζώνη ως εσαεί "εστία ανομίας", έτσι ώστε να μην απαιτείται συγκεκριμένη αφορμή που να δικαιολογεί επέλαση των δυνάμεων καταστολής. Και έμεινε ο τίτλος του Υπουργείου να ηχεί σαν κακόγουστο αστείο -επειδή όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία, για το θέμα αυτό, την αλλαγή του ονόματος του υπουργείου και τα συμπαραδηλούμενα θα υπάρξει εν καιρώ νέα ανάρτηση.
Ομολογώ, την αφέλειά μου αυτή τη φορά, ότι έτεινα να ερμηνεύσω τη δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη για μια "δημοκρατική αστυνομία" ενόψει της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του πολίτη προς στον θεσμό, όπου «Αστυνομικός, που ακουμπά πολίτη, δεν έχει θέση στην αστυνομία και θα φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες, με πρωτοβουλία δική μου», ως μια προσπάθεια να συμμαζευτούν τα χθεσινά ασυμμάζευτα [Για «δημοκρατική αστυνομία» δεσμεύεται ο Χρυσοχοΐδης, http://www.tvxs.gr/v22963] Σαν πρόθεση έστω, μολονότι η δέσμευση ακούγεται επιεικώς αστεία αν σκεφτεί κανείς τι απαιτείται για να διαπιστωθεί και να καταλογιστεί η παράνομη άσκηση βίας από αστυνομικό σε πολίτη, ακόμα κι αν ο αστυνομικός είναι ένστολος, αποκαλύπτει τα διακριτικά του και δεν ανήκει στους θεσμικούς κουκουλοφόρους.* Αλλά η σημερινή επανάληψη των "πολεμικών επιχειρήσεων" άλλα προαναγγέλλει, ασφυκτική "προστασία" του πολίτη από την ίδια την κανονικότητα της ύπαρξής του όταν αυτή ορίζεται ως εστία ή συνθήκη ανομίας. Μέχρι να εμπεδώσουμε ότι, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, ως μείζον κοινωνικό αίτημα θα συνεχίσει να προβάλλεται το αίτημα του νόμου και της τάξης γιατί οι πολιτικές μηδενικής ανοχής κατέχουν κεντρικό ρόλο στην διαδικασία νομιμοποίησης της βίας των οικονομικών και κοινωνικών όρων διαβίωσης και της έλλειψης κοινωνικής προστασίας του πολίτη ως αναπόφευκτου γεγονότος που έχει την ισχύ φυσικών νόμων...
*Ενδεικτικά μόνο παραθέτω ένα link στο οποίο μπορεί να ακούσει κανείς την συνέντευξη προσαχθέντος κατά την χθεσινή επιχείρηση στα Εξάρχεια, σημειώνοντας ότι, όπως μπορεί να ακούσει κανείς, η συνέντευξη δεν δίνεται ανώνυμα http://stokokkino.gr/Foteinopoulos.mp3/view, από όπου και η φωτογραφία της ανάρτησης

1 σχόλιο:

  1. Πάντως παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/07/2009_321116

    ΑπάντησηΔιαγραφή