Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

μέτρα για τις φυλακές

"Mέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στο καθεστώς, που επικρατεί στις φυλακές: «Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι επιεικώς απαράδεκτη και πολλές φορές αγγίζει, εάν όχι και ξεπερνά, τα όρια της απάνθρωπης και προσβλητικής για την αξία και τα δικαιώματα του ανθρώπου διαβίωσης»
"Η αποσυμφόρηση των φυλακών θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση και επέκταση των εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής με την εθελουσία προσφορά εργασίας σε κοινωνικά ιδρύματα και υπηρεσίες. Τα μέτρα αποσυμφόρησης θα δοθούν για δύο μήνες για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, όπως είναι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι δικαστικές ενώσεις και οι ΜΚΟ, που κινούνται στο χώρο των φυλακών. Σχετικά με την προφυλάκιση ο υπουργός Χάρης Καστανίδης είπε ότι με νέες τροπολογίες επιβάλλεται πλέον ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την επιβολή περιοριστικών όρων", ενώ εξομοιώνονται και οι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών με τους λοιπούς κρατούμενους σε ό, τι αφορά την "υφ' όρων" απόλυση
Ε, ναι, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου αλλά και με διπλοβάρδιες για την κατασκευή του "φόβου του Δεκέμβρη", είναι μάλλον ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι εξαγγέλλονται μέτρα για της γης τους κολασμένους. Όσοι κι αν είναι αυτοί που θα καταφέρουν να βγουν από τη φυλακή με βάση αυτά τα μέτρα.
Θα σταθώ, όμως, στο ζήτημα των "εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής με την εθελουσία προσφορά εργασίας σε κοινωνικά ιδρύματα και υπηρεσίες", για να υπογραμμίσω ότι ακόμα κι αν πάψουν οι δικαστές να φοβούνται τις εναλλακτικές ποινές κι αρχίσουν να εφαρμόζουν το μέτρο σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου, υπάρχει η τρομοκρατημένη κοινωνία για να επαναφέρει την κατασταλτική τάξη... Διότι και καθώς "ο φόβος φυλάει τα έρμα", ακόμα και η περιορισμένη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου προσκρούει στην απροθυμία των υποψήφιων εργοδοτών οι οποίοι φοβούνται ακόμα περισσότερο να εντάξουν κατάδικους στο εργασιακό περιβάλλον που ελέγχουν. Εμείς, δηλαδή που καταναλώνουμε τα μηνύματα ότι "μια φορά εγκληματίας, για πάντα εγκληματίας", ως εάν η υποτροπή να είναι στο DNA του παραβάτη του νόμου... Έτσι, για παράδειγμα, θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση εάν εκφράζανε την πρόθεσή τους να συνδράμουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου, οι αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση, ρισκάροντας την επανεκλογή τους...

2 σχόλια:

  1. Τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών σε 'δημόσια διαβούλευση', αναφέρει το in.gr.

    Στο: www.opengov.gr/ministryofjustice/

    Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, θα συμφωνήσω απόλυτα με το τελευταίο σου σχόλιο. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να προβλέψει και κάποια ελκυστικά ωφελήματα για τους εργοδότες, ώστε να πειστούν ευκολότερα να απασχολήσουν παραβάτες ή ακόμα να εργοδοτήσουν μόνιμα αποφυλακισθέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή