Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

πρόσβαση στα διεθνή περιοδικά

Ο φίλος Γιώργος Πετρόπουλος έστειλε πρόσφατα στα μέλη της Παντειακής κοινότητας το παρακάτω μήνυμα:

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Εκ μέρους του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Β. σας ενημερώνω ότι το θέμα της μη ανανέωσης των συμβάσεων με τους εκδότες των ηλεκτρονικών πηγών εξακολουθεί να υφίσταται. Ο εκδοτικός οίκος Elsevier ανακοίνωσε ήδη ότι από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου2010 θα διακόψει την πρόσβαση στις βάσεις Science Direct και Scopus. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το όλο θέμα θα βρείτε στο δικτυακό τόπο του Συνδέσμου http://www.heal-link.gr/

Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, όπως μπορεί να δει κανείς στον σύνδεσμο που αναφέρεται παραπάνω, απλώς τώρα άρχισαν πια να φαίνονται οι συνέπειες του και η προοπτική να μας απομείνει το... google για την αναζήτηση της βιβλιογραφίας και των κειμένων που αποτελούν όρο εκ των ων ουκ άνευ για τη δουλειά τη δική μας και των φοιτητών μας. Έγραφα κι εγώ στις 24 Ιουνίου, υπότον τίτλο, Ανόητες αγάπες..., ότι "το πρόγραμμα των ηλεκτρικών βιβλιοθηκών ήταν μια ανάσα που τόνωνε το κουράγιο μας, όταν έπρεπε να μοιραζόμαστε ένα γραφείο-κελί με άλλους 5-6, ενώ και ο ίδιος ο προγραμματισμός των μαθημάτων γινόταν μια περιπέτεια γιατί οι αίθουσες ποτέ δεν φτάνανε και έτσι, όταν κουτσά, στραβά, καταφέρναμε να στεγάσουμε τα μαθήματά μας, παύαμε ν' ασχολούμαστε με τις οικτρές συνθήκες στέγασης. Η πρόσβαση σε 9.000 ηλεκτρονικά περιοδικά, δεν ήταν η πολυτέλειά μας. Ήταν η ανάγκη μας. Ήταν ένας από τους όρους για να μην σπάσουμε τα μούτρα μας στην δική μας αξιολόγηση, αυτή που κάνουμε με ακαδημαϊκούς όρους έρευνας και διδασκαλίας και που δεν σηκώνει μαϊμουδιές και προσχήματα αποτελεσματικότητας"

[http://crimevssocialcontrol.blogspot.com/2009/06/blog-post_3830.html] Σήμερα έλαβα ένα γράμμα/πρόσκληση από την Ξένια Χρυσοχόου, μια πρόταση που την προσυπογράφω και την εισηγούμαι. Αφού παραθέτει νέες ζοφερές πληροφορίες, προτείνει η Ξένια:

"Προτείνω να στείλουμε ο καθένας υπογράφοντας το για 15 μέρες καθημερινά το ακόλουθο μαιλ στον κύριο Παπάζογλου ειδικό γραμματεά ανώτατης εκπαίδευσης με κοινοποίηση στην υπουργό. Ο κύριος Παπάζογλου γνωρίζει το θέμα καθώς ήταν υπεύθυνος της οριζόντιας δράσης και πρέπει να δεσμευτεί πραγματικά και σύντομα για την επίλυσή του. Το μαιλ έχει ως εξής ( ο καθένας ας το διαμορφώσει αν θέλει):

Αγαπητέ κύριε Παπάζογλου,

Από την 1 Μαρτίου δεν λειτουργεί το Scopus και από τον Ιούνιο υπολειτουργεΊ το heal-link. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΠΛΕΟΝ. Το υπουργείο μην δίνοντας λύση στο θέμα παρακωλύει την εργασία μου. Παρακαλώ να μου απαντήσετε πότε θα λειτουργήσει το σύστημα με ικανοποιητικό τρόπο ώστε να μπορούν τα πανεπιστήμια να κάνουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο. Πρέπει να μπει το θέμα της πρόσβασης στα διεθνή περιοδικά στις δημόσιες επενδύσεις ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ. Το θέμα δεν λύνεται με ημίμετρα. Οι σημερινές συνθήκες γυρίζουν τα πανεπιστήμια 15 χρόνια πριν. Γνωρίζετε το θέμα και γι αυτό περιμένουμε όλοι άμεσα λύσεις και όχι λόγια. Αναμένοντας την απάντησή σας

Όνομα Ιδιότητα

Ίδρυμα Το μαιλ για την αποστολή είναι highereducation@ypepth.gr και ypourgos@ypepth.gr Αν συνφωνείτε, διαδώστε την ιδέα και κυρίως κάντε το καθημερινά για μερικές μέρες.

Σήμερα, 2 Μαρτίου τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι από αυτούς που είχαν στείλει στο Υπουργείο το παραπάνω mail, λάβαμε την εξής απάντηση από την Ειδική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης

Αγαπητά Μέλη ΔΕΠ/ΕΠ, Ερευνητές και φοιτητές,

Για την δική σας ενημέρωση σας αποστέλλουμε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας,

στο οποίο είναι ξεκάθαρο ότι η πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Πηγές θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Φιλικά,

Ειδική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης

Δελτίο Τύπου 02/03/2010 Αποκατάσταση της πρόσβασης για φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές στα ηλεκτρονικά περιοδικά

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντιλαμβανόμενη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση σε Επιστημονικές Ηλεκτρονικές Πηγές, για την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρόσβασης που οφειλόταν σε σειρά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος. Το κόστος χρηματοδότησης της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είχε ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας στην 62η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο. Με την υπογραφή της συγκεκριμένης δαπάνης (Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, (1/3/2010) προβλέπεται η εκκίνηση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου