Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ένα καράβι για τη Γάζα


ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ - ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Μ’ ΕΝΑΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΛΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ν’ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ "ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ", ΓΚΑΖΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010, 7 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Με ομιλίες, δρώμενα και μεγάλη συναυλία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr), στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι (Πειραιώς 100), το Σάββατο 17 Απριλίου, διεθνής ημέρα αλληλεγγύης των πολιτικών κρατούμενων. Η εκδήλωση αφιερώνεται στους περισσότερους από τους 11.000 Παλαιστίνιους, μεταξύ τους αρκετές εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, που κρατούνται παράνομα σε ισραηλινές φυλακές και κρατητήρια.
Λίγα λόγια για την αποστολή: Ενάμιση χρόνο μετά από την πρώτη προσπάθεια (τον Αύγουστο του 2008), αποπλέουμε ξανά με προορισμό την Γάζα. Η Διεθνής Συνεργασία, σύμπραξη οργανώσεων και κινημάτων που επιδιώκουν να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα, αποτελείται από την τουρκική οργάνωση ΙHH (Insani Yardim Vakfi), την "Ευρωπαϊκή εκστρατεία για τον τερματισμό της πολιορκίας στην Γάζα" (ECESG), την ελληνική Πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα", τη σουηδική ΚίνησηShip to Gaza και το Free Gaza Movement. Ο στολίσκος θα περιλαμβάνει τουλάχιστον εννέα πλοία, τρία από τα οποία είναι φορτηγά. Θα σαλπάρει από ευρωπαϊκά λιμάνια, με το πρώτο πλοίο να ξεκινά στις αρχές Μαΐου και όλα μαζί να φτάνουν στο λιμάνι της Γάζας μέσα στο μήνα. Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 επιβάτες από περισσότερες από 20 χώρες, ενώ περισσότεροι από 5.000 τόνοι φορτίου, το οποίο περιλαμβάνει τσιμέντο, προκατασκευασμένες κατοικίες, άλλα οικοδομικά υλικά, ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό, θα παραδοθεί στους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Στόχος μας είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και κυρίως υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκινήσαμε οικονομική καμπάνια (Αρ. Λογαριασμού, Εθνική Τράπεζα 116/772732-18), δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο συμμετοχικού χαρακτήρα και προορίζεται να αποδοθεί στον Παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο.
Η αλληλεγγύη μας δεν αφορά μόνο τη Λωρίδα της Γάζας. Με το χτίσιμο του Ισραηλινού Τείχους και τις συνεχείς βίαιες επεμβάσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, ο αποκλεισμός έχει επεκταθεί σε όλη την Παλαιστινιακή γη, έτσι ώστε το σπάσιμο της θαλάσσιας πολιορκίας της Γάζας να συνεπάγεται το πρώτο ελεύθερο άνοιγμα της Παλαιστίνης προς τον έξω κόσμο.
Το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει όταν θ’ ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Ως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε. Ως τότε εμείς θα κάνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι μπορούμε, για να φτάσει η Μεσόγειος ν’ ανοίξει ως θάλασσα, κι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί εκεί, να πάψει να υπάρχει.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ:
Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ 19:00 – 21:30
· ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ – ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:
GILAD ATZMON (σαξοφωνίστας της τζαζ, συγγραφέας και φιλόσοφος)
MATTIAS GARDELL (καθηγητής συγκριτικής θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ (καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου)
· ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
α) Έκθεση έργων γνωστών καλλιτεχνών που παραχώρησαν στην πρωτοβουλία μας και θα διατεθούν προς πώληση για την ενίσχυση του σκοπού του ταξιδιού.
β) Έργα ομάδας σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών που έγιναν ειδικά για το «Ένα καράβι για τη Γάζα».
γ) Ανάρτηση σχεδίων από τα δύο κόμικς άλμπουμ του Joe Sacco: «Palestine” και “Footnotes in Gaza
δ) Φωτογραφική έκθεση για τη Μέρα των Φυλακισμένων Παλαιστινίων
· ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: «ΓΑΖΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ»
Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΓΑΖΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ» των Γ. Αυγερόπουλου & Γ. Καρυπίδη (Πρώτο Βραβείο στο φετινό 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
· «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ» - ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΑΤΟ
· BOBAN MARKOVIC BRASS BAND (ΣΕΡΒΙΑ)
· ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ & «ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ»
Β΄ ΜΕΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 21:30 – 23:30
· GILAD ATZMON & “TRILOGIA
Gilad Atzmon, σαξόφωνο
Γιώργος Κοντραφούρης, hamond όργανο
Γιώτης Σαμαράς, ηλεκτρική κιθάρα
Γιώργος Τρανταλίδης, ντραμς
Ο Gilad Atzmon (1963), ο εύψυχος Εβραίος που δηλώνει εβραιόφωνος Παλαιστίνιος, ένας από τους μαχητικότερους αντισιωνιστές και παράλληλα ένας από τους παγκόσμια γνωστούς τζαζίστες, που ενώνει την εκρηκτικότητα του bebop με τη μνήμη των ήχων της Ανατολής.
Γεννήθηκε στο Ισραήλ, υπηρέτησε στον στρατό, πολέμησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στον πόλεμο με τον Λίβανο. Εκεί, μέσα στα χαλάσματα και τα χαρακώματα μετεστράφη η συνείδησή του νιώθωντας ο ίδιος ναζί κατακτητής στα μάτια των Παλαιστίνιων προσφύγων που ζουν στους καταυλισμούς. Σπούδασε φιλοσοφία, άρχισε να διδάσκει, αλλά κατέληξε ένας από τους πιο δημοφιλείς και τολμηρούς τζαζίστες της γενιάς του. Αγαπά τους ήχους της Ανατολής και της Αραβικής παράδοσης, παίζει όλα τα είδη σαξόφωνου αλλά πειραματίζεται και με το κλαρίνο, τον ζουρνά και το φλάουτο.
Εγκαταστάθηκε στη Βρετανία, ίδρυσε στο Λονδίνο το Orient House Ensemble και ξεκίνησε να αναπροσδιορίζει τις μουσικές και πολιτιστικές του ρίζες. Εχει ηχογραφήσει 9 άλμπουμ μέχρι σήμερα, τα οποία συνήθως έχουν πολιτική χροιά και επιρροές από την Αραβική μουσική.Το άλμπουμ του «Exile» χαρακτηρίστηκε ως το τζαζ άλμπουμ της χρονιάς από το BBC. Έχει περιοδεύσει σε όλον τον κόσμο, ως μουσικός και ως πολιτικός ακτιβιστής - ομιλητής. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες.
...Έχω αρνηθεί και την εβραϊκή και την ισραηλινή μου ταυτότητα. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν πρώην Εβραίο, έναν πρώην Ισραηλινό. Υποθέτω ότι έχω εβραϊκά και ισραηλινά ίχνη στη συμπεριφορά μου, αλλά σκοπός μου είναι να τα πολεμήσω ένα προς ένα. Πολεμώ τον Ισραηλινό μέσα μου. Νιώθω ρημαγμένος και καθόλου έκπληκτος. Υποστηρίζω κάθε μορφή αντίστασης από μέρους των Παλαιστινίων. Αλλωστε, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Ισραήλ ήταν καταδικασμένες να οδηγούν πάντα σε τραγικές συνέπειες. Ο στόχος του σιωνισμού ήταν να εξασφαλίσει έναν πολιτισμένο τρόπο ζωής για τους εβραίους. Αλλά απέτυχε παταγωδώς. Η βιαιότητα με την οποία αντιδρά το Ισραήλ αγγίζει τα όρια της κτηνωδίας, αφού οδηγεί σε πολιτικές ξεκληρίσματος. Τάσσομαι στο πλευρό των Παλαιστινίων με όλη μου την καρδιά.
Είναι επίσης όλος ο δυτικός κόσμος που δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα, παρ' όλο που παρακολουθεί τη Γάζα να γίνεται σκόνη.
Να επιστρέψουμε στους Παλαιστίνιους την πατρίδα που τους κλέψαμε.
· ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ 3
Γιάννης Αγγελάκας, φωνή
Ντίνος Σαδίκης, τζουρά
Στάθης Αραμπατζής, κιθάρα
Ο Γιάννης Αγγελάκας γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Είναι τραγουδιστής, μουσικός, ποιητής και ηθοποιός, ή πιο cult ροκ φιγούρα στη σημερινή μουσική σκηνή στην Ελλάδα. Έγινε γνωστός ως τραγουδιστής του συγκροτήματος «ΤΡΥΠΕΣ» , από το 1984 μέχρι το 2000 όπου διαλύθηκαν. Τα επόμενα 4 χρόνια, έπαιξε ως ηθοποιός στην ταινία του Νίκου Νικολαίδη "Ο χαμένος τα παίρνει όλα" της οποίας έφτιαξε και το soundtrack. Παράλληλα δούλευε την ιδέα μιας ορχήστρας που θα έπαιζε μια μουσική, η οποία θα υπενθύμιζε συγχρόνως το βαθύ, ξεχασμένο παρελθόν της και το πρόσφατο μέλλον της. Προέκυψε μια συνεργασία με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη, το πρώτο αποτέλεσμα της οποίας κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Ανάσες των Λύκων". Οι «Επισκέπτες» είναι η ορχήστρα που έφτιαξε ο Γ. Αγγελάκας μετά τη διάλυση του συγκροτήματος «ΤΡΥΠΕΣ» το 2001. Αποτελείται από 14 πολύ γνωστούς μουσικούς, ισορροπώντας ανάμεσα στο παραδοσιακό, το ρεμπέτικο και το λαϊκό από τη μια, το rock και τον ηλεκτρικό ήχο από την άλλη, με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Ο δίσκος τους ¨ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ¨ είναι μια ξεχωριστή πρόταση για την ελληνική μουσική και γνώρισε μεγάλη αποδοχή. Οι συναυλίες των ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ με την εξαιρετική σκηνική παρουσία και μουσική μετατρέπονται σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η τελευταία δουλεία του είναι το soundtrack στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή βαθειά».
· RABIH ABOU-KHALIL QARTET
Rabih Abou-Khalil, ούτι
Gavino Murgia, φωνή
Luciano Biondini, ακορντεόν
Jarrod Cagwin, ντραμς
O Rabih Abou-Khalil, από τους σημαντικότερους μουσικούς της παγκόσμιας world music σκηνής, συνθέτης και εξαιρετικός δεξιοτέχνης – σολίστ στο ούτι. Μεγάλωσε στη Βυρητό και μαθήτευσε στο κονσερβατόριο της Βυρητού, πλάι στον βιρτουόζο στο ούτι Georges Farah. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, το 1978, μετακόμισε στην Γερμανία όπου σπούδασε κλασικό φλάουτο στην Ακαδημία μουσικής του Μονάχου με τον Walter Theurer. Κράτησε όμως ζωντανή την επαφή του με την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του, μέσα από πολλά ταξίδια στη Μέση Ανατολή, συνεχίζοντας τις σπουδές του με τους δεξιοτέχνες στο ούτι Σύριους Michael Awad και Jabak Ji. Στο Μόναχο ήρθε σε επαφή με μουσικούς της τζαζ όπως ο Mal Waldron, ο Benny Bailey, κ.α. που τον ενθάρρυναν να αναπτύξει στις συνθέσεις του τον συνδυασμό της παραδοσιακής αραβικής μουσικής με ήχους της τζαζ. Έτσι προέκυψε μια νέα ερμηνεία – εκδοχή της μουσικής του παράδοσης, που καλωσορίστηκε όχι μόνο στη Δύση αλλά και από τον Αραβικό κόσμο. Πολλές συνθέσεις του έχουν εμπνευστεί από από χιουμοριστικές ιστορίες που κοινό παρονομαστή έχουν «την παράνοια στην επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών». Το πνεύμα της τζαζ διατρέχει όλες τις παραγωγές του την ίδια ώρα που οι μελωδικές μπαλάντες του αναζωπυρώνουν τις μνήμες της ποιητικών αρχών του αραβικού πολιτισμού, χωρίς να ακούγονται παραδοσιακές. Έχει συνεργαστει με τους: Kronos String Quartet, Balanescu String Quartet, Ian Garbarek, Gidon Kremer, Yo-Yo Ma, κ.α. Έχει γράψει μουσική για μεγάλες ορχήστρες όπως αυτή του BBC Concert Orchestra και το Ensemble Modern. Πέρα από συνθέτης ο Rabih Abou-Khalil είναι εξαιρετικός δεξιοτέχνης – σολίστ στο ούτι, το παραδοσιακό όργανο με την πιο πλατιά διαδοση στον Αραβικό κόσμο. Μεγάλη σειρά από δίσκους του έχουν εκδοθεί από την ECM και την ENJA (Compositions and Improvisations, Bitter Harvest, Between Dusk and Dawn, Nafas, Bukra, Roots and Sprouts, Al-Jadida, Blue Camel κ.λπ.). Σε αυτούς τους δίσκους συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς μεταξύ των οποίων και οι: Charlie Mariano, Glen Velez, Sonny Fortune, Ramesh Shotham, Selim Kusur, Nabil Khaiat κ.α.. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος φεστιβάλ σε Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία κ.α. Με τους μουσικούς που συνεργάζεται σ’ αυτή τη συναυλία έχει εκδώσει τον δίσκο «Mortons foot”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου